01 17,2023

Hoe kunt u de levensduur van uw banden verlengen?

 

5 tips voor gebruik/onderhoud van banden

Banden slijten. Dat is een feit. Zelfs Vredestein-banden hebben niet het eeuwige leven. Er zijn veel factoren waardoor de slijtage van autobanden wordt versneld, maar gelukkig zijn er enkele eenvoudige trucs waarmee u de levensduur van uw banden kunt verlengen. 

Onder normale omstandigheden is de levensduur van een autoband vrij lang (afhankelijk van het gebruik). Maar met de volgende tips voor een juist gebruik is de kans groot dat de levensduur kan worden verlengd, uiteraard zonder dat de prestaties en dus de veiligheid hierbij in het geding komen.  

Vredestein Tyre Academy | Aflevering 3: Zorgen voor je banden

 

Redenen waarom banden snel slijten

Na verloop van tijd slijten de banden doordat u ermee rijdt. De slijtage van banden kan vele oorzaken hebben, zoals een onjuiste bandenspanning, gaten in het wegdek, of het wegdek in het algemeen. Tests hebben bijvoorbeeld aangetoond dat banden, afhankelijk van het type asfalt, wel 35% sneller verslijten. Daarnaast zijn ook het klimaat en een hoog voertuiggewicht verantwoordelijk voor snellere slijtage. De bovenstaande redenen en vele andere kunnen er uiteindelijk toe leiden dat banden sneller slijten. Desondanks is de belangrijkste reden van de slijtage altijd het rijgedrag van de bestuurder!

Regelmatig controleren van bandenspanning

De eenvoudigste manier om de levensduur van uw autobanden te garanderen is, zonder twijfel, regelmatige inspectie. De gouden regel bij elk bezoek aan een tankstation (idealiter eenmaal per maand) is om alle vier de banden te controleren op de juiste bandenspanning. Uit tests blijkt dat een 20% lagere bandenspanning dan aanbevolen kan leiden tot 30% meer slijtage. Het is dus raadzaam om bij het tanken de bandenspanning te controleren, omdat de juiste spanning voortijdige slijtage en een verhoogd brandstofverbruik kan voorkomen.

Wieluitlijning

Een juiste wieluitlijning voorkomt snellere en ongelijkmatige slijtage van de band en verlengt dus de levensduur. Een verkeerde uitlijning van de wielen op de ophanging van de auto kan leiden tot overmatige wrijving met het wegdek, waardoor de levensduur van de banden aanzienlijk wordt verkort. Daarom raden wij u aan de uitlijning van uw wielen ten minste eenmaal per jaar te laten controleren.

Banden vervangen

Apollo Vredestein raadt aan de voor- en achterbanden van de meeste auto's tussen de 7500 km en 10.000 km een keertje om te wisselen. Na verloop van tijd ziet u dat de banden die op de voor- en achteras zijn gemonteerd onregelmatig slijten. Dit is normaal; dit komt omdat de voor- en achterwielen in de meeste gevallen verschillende krachten uitoefenen. De voorwielen voeren veeleisende taken uit zoals sturen, draaien, accelereren en remmen, waardoor op de lange termijn een paar millimeter meer van het loopvlak slijt.

Rijgewoonten

Om duidelijke redenen heeft de manier waarop wordt gereden met de auto een directe invloed op de slijtage van de banden. Dit wordt beschouwd als de meest voorkomende reden voor bandenslijtage. Het gaat hier dan om snelheid, snel accelereren, bochten nemen en hard remmen. Door een wat conservatievere houding en het vermijden van excessen kan de mate waarin de band slijt aanzienlijk worden verminderd.

Bandenopslag

Bij het rijden op seizoensbanden moet u ongeveer eens per half jaar wisselen tussen zomer- en winterbanden. Als gevolg daarvan wordt uw andere paar banden de volgende maanden niet gebruikt. Zorg er bij het opbergen van uw banden voor dat u ze opstapelt, bij voorkeur op een speciale bandenstandaard, of rechtop wanneer ze nog op de bijbehorende velg zijn gemonteerd. Zorg ervoor dat het in de ruimte waar u uw banden opbergt donker en niet te vochtig is. Daarnaast is het belangrijk dat u uw banden op een afstand van ten minste 2 meter van chemische stoffen of elektrische voedingsbronnen bewaart.

Vredestein

Ontvang ons laatste nieuws en updates