BANDENLABEL VOLGENS VERORDENING 2020/740

Het nieuwe energielabel voor banden, dat van kracht wordt vanaf 1 mei 2021, biedt een gemeenschappelijke classificatie van de prestaties van banden aan de hand van rolweerstand, remmen op natte oppervlakken en extern geluid. Ook geeft het label een indicatie van de prestaties bij zware sneeuw- en ijsomstandigheden. Met behulp van dit label kunnen consumenten weloverwogen beslissingen nemen bij het kopen van banden, omdat ze eenvoudig kunnen vergelijken en hun voorkeur kunnen bepalen op basis van deze gegevens.

 

 

Wat is het EU banden label

 

 

Waarom hebben we energielabels (voor banden)?
De EU heeft zich ten doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen door transport in 2050 met ten minste 60% te verlagen ten opzichte van 1990. Aangezien de sector transport verantwoordelijk is voor ongeveer 22% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU, speelt het terugdringen van de CO2-uitstoot van de transportsector een belangrijke rol bij het realiseren van deze doelstellingen. Tegelijkertijd zal het label fabrikanten ertoe aanzetten om te innoveren, om ervoor te zorgen dat hun banden meedoen in de topklasse van de branche door ze zuiniger, veiliger en stiller te laten zijn.

 

Wat is er nieuw/Wat is er veranderd?

  • Voor elke type band is een QR-code opgenomen, met een koppeling naar het European Product Registry for Energy Labelling (EPEL), waarmee de gegevens op het label kunnen worden gevalideerd.
  • In het kader van de nieuwe regeling (downloadknop, zie bijgevoegde PDF) zijn ook labelstickers opgenomen voor truck- en busbanden (bandenklasse C1, C2 en C3).
  • Bandentype/model-identificatie is inbegrepen (= artikelnummer/EAN-code)
  • Daarnaast zijn er extra opties voor het invoegen van pictogrammen met betrekking tot zware sneeuwomstandigheden (3PMSF) en/of grip bij ijzige omstandigheden (alleen voor C1-banden).
  • Classificatie van rolweerstand en natte grip is van 7 klassen teruggebracht naar 5 klassen.
    • Klasse D is niet langer leeg (alleen C1- en C2-banden)
    • D is de nieuwe E
    • F en G worden samengevoegd tot E
  • Symbool voor geluidsgolven vervangen door classificatie A, B of C.

De vijf onderdelen van het nieuwe bandenlabel voor de EU

  1. Rolweerstand/brandstofzuinigheid
    Bij een lagere rolweerstand wordt meer brandstof bespaard. De waarden A t/m E duiden het effect op het brandstofverbruik aan, respectievelijk van laag tot hoog.
  2. Grip op nat wegdek / remprestaties
    In de categorie 'Grip op nat wegdek, 'duiden de classificaties A t/m E de relatieve remafstanden aan - respectievelijk van kort naar lang - op een nat wegdek.
  3. Omgevingsgeluidsniveaus
    Het geluidsniveau buiten de cabine wordt gemeten in dB en wordt verdeeld in drie klassen, variërend van A tot C, waarbij A staat voor laag geluidsniveau en C voor hoge geluidsbelasting voor het milieu. N.B.: het externe geluidsniveau komt niet volledig overeen met het geluid in het interieur van de auto.
  4. Grip op sneeuw
    Indien van toepassing geeft het symbool ‘Three Peak Mountain Snowflake’ (ook wel 3PMSF genoemd) aan dat het product is geclassificeerd als een band voor gebruik onder zware sneeuwomstandigheden, in overeenstemming met strikte Europese wetgeving (R117). Alle winter- en allseason-banden van Vredestein zijn voorzien van de 3PMSF-markering.
  5. Grip op ijs*
    Op het bandenlabel van een band die voldoet aan de prestatienormen voor grip op ijs moet het pictogram 'Ice Grip' worden weergegeven.

*Banden met de classificatie Ice Grip zijn speciaal ontworpen voor het rijden op wegen met ijs en samengeperste sneeuw en mogen alleen worden gebruikt onder extreme weersomstandigheden. Het gebruik van banden met de classificatie Ice Grip onder minder zware weersomstandigheden (bijvoorbeeld bij regen of hogere temperaturen) kan leiden tot verminderde prestaties, vooral was betreft grip op natte oppervlakken, rijgedrag en slijtage.

Productinformatieblad

Het nieuwe productinformatieblad (Product Information Sheet, PIS) wordt gegenereerd in de EPREL-database, gebaseerd op de informatie die door de bandenfabrikant wordt verstrekt. Dit gegevensblad omvat:

  • Informatie over het bandenlabel van de EU
  • Datum van start van productie van het product (begin levensduur)
  • Indien bekend, de datum van de geleidelijke uitfasering van het product.

EPREL-database

Via het European Product Registry for Energy Labelling, afgekort EPREL, kunnen consumenten energielabels en productinformatiebladen in de geverifieerde productdatabase zoeken en valideren. Via de QR-code op het nieuwe bandenlabel in de EU hebben consumenten toegang tot de bijbehorende informatie over de banden en kunnen bovendien alle relevante informatie downloaden.

Alle banden en beschikbare maten moeten worden geregistreerd door leveranciers (fabrikanten, importeurs of erkende vertegenwoordigers) voordat ze op de Europese markt worden gebracht.

 

Juridische kennisgeving

Opmerking: Uw eigen rijgedrag is van grote invloed op het brandstofverbruik en de verkeersveiligheid. Naast het kiezen van uw banden op basis van kwaliteit, prestaties en bandenenergielabels, dient u milieubewust te rijden, dient u zich verantwoordelijk te gedragen en dient u regelmatig de bandenspanning te controleren.

Meer informatie

Aanvullende informatie over het nieuwe Europese energielabel voor banden is te vinden op de officiële website van de Europese Commissie.

Veel gestelde vragen, beantwoord door de Europese Commissie.

Vredestein

Ontvang ons laatste nieuws en updates