12 27,2022

Wat betekenen de symbolen op uw banden?

Voor iemand die hier niet dagelijks mee bezig is, lijkt de wang van een band vol te staan met onbegrijpelijke cijfers, letters en symbolen. Deze indicatoren zijn er om het u gemakkelijker te maken wanneer u banden moet vervangen en om de automonteur in één oogopslag te laten aflezen met welke banden uw auto is uitgerust. Maar wat betekenen die symbolen? 

Vredestein Tyre Academy | Aflevering 6: Symbolen op een band

 

Laten we ze eens één voor één in detail bekijken.

 

1. De naam van de fabrikant (Vredestein) wordt samen met de commerciële naam (Quatrac Pro) van de band vermeld.

2. Deze nummerreeksen zijn de beschrijving van de maat van een band. In het voorbeeld 275/30 R20 97Y geeft het getal 275 de bandbreedte in millimeters aan; 30 is de hoogte-breedteverhouding uitgedrukt als een percentage (30%); R staat voor radiaal en geeft de constructie van het karkas aan; en 20 is de velgdiameter in inches. Daarnaast staat 97 voor de lastindex: het maximale gewicht dat de band kan dragen tijdens het rijden. De letter "Y" geeft de maximale snelheidscapaciteit van de band aan.

3. Het "M+S"- of "M&S"-symbool (modder en sneeuw) is gewoonlijk te vinden op winter, allseason- en 4X4-banden met zelfreinigende loopvlakken en gemiddelde tractie in modder of sneeuw. De "M+S"-markering in combinatie met het sneeuwvloksymbool geeft aan dat dit een zuivere winterband is.

4. Het sneeuwvloksymbool, officieel de "Three-Peak Mountain Snowflake" of het "3PMSF-symbool" genoemd, geeft aan dat de band voldoet aan alle vereisten van speciale wintertests en dat er sprake is van een echte winterband.

5. De "E" in een cirkel is het ECE-keurmerk, dat aangeeft dat de band is getest en goedgekeurd door de Europese regelgevende instanties. Het cijfer naast de "E" is de landcode waar het certificaat is uitgegeven. (Bijvoorbeeld 4=Nederland). Naast het Europese goedkeuringsnummer staat de S2WR2-code, die het externe geluidsniveau, de grip op nat wegdek en de rolweerstand aangeeft.

Symbols-VA

6. Het DOT-symbool staat voor Department of Transport. Dit bestaat uit de code van de productielocatie (3 cijfers), de code van de bandenmaat (2 cijfers), de constructiecode (4 cijfers) en de productieweek (de laatste 4 cijfers). De productieweek is een 4-cijferig nummer dat de exacte productiedatum en -jaar aangeeft. De eerste twee letters staan voor de week en de laatste twee verwijzen naar het productiejaar (bijv. 4322: week 43 van 2022).

7. Het "MAX LOAD"-symbool geeft het maximale gewicht aan dat een band kan dragen. Dit wordt vergezeld door het symbool "MAX PRESS" (maximale bandenspanning), dat de maximale druk aangeeft die kan worden gebruikt. 

8. Dit is een symbool van Apollo Vredestein dat aangeeft dat dit een allseason-band is.

9. Het rotatiesymbool is te vinden op richtingsgevoelige banden. Dit wordt aangegeven met een pijl en de tekst "ROTATION". Het symbool "INNER SIDE" (alleen gebruikt door Vredestein) geeft aan welke kant van een asymmetrische band naar binnen moet worden gericht.

10. Loopvlakslijtage-indicator. TWI. Bij Vredestein gebruiken we het VR-symbool boven aan de wang van de band. Dit symbool geeft de positie aan waar u de loopvlakslijtage-indicatoren kunt vinden in de hoofdgroeven van het loopvlak en geeft de minimale profieldiepte (1.6 mm) aan die de banden mogen hebben. Deze zijn te vinden op 6 verschillende plaatsen rondom de band.

11. Loopvlakslijtage, tractie en temperatuur zijn de verplichte UTQG-symbolen voor de Verenigde Staten. Loopvlakslijtage staat voor het aantal kilometers, tractie voor de grip en de temperatuur voor de eigenschappen bij hoge snelheden.

Vredestein

Ontvang ons laatste nieuws en updates