12 27,2022

Seizoen en bandentype: alles wat u moet weten

Een band is een complex technisch product dat in vele vormen en maten verkrijgbaar is en speciaal ontworpen is voor elk type uitdaging. Het is raadzaam om een ander type band te gebruiken in de verschillende seizoenen, omdat elke band specifieke voordelen heeft voor de auto.

Vredestein Tyre Academy | Aflevering 5: Zomer-, winter-, en vierseizoenenbanden

 

Zomerbanden

Het loopvlak van een zomerband heeft minder open groeven om water af te voeren, waardoor het rubber maximaal in contact komt met het wegdek. Hierdoor worden de tractie- en remeigenschappen van het voertuig verbeterd.

Vanwege de unieke rubbersamenstelling en het loopvlakontwerp zijn zomerbanden echter ongeschikt voor rijden in winterse omstandigheden. Wanneer de temperatuur daalt tot onder 7 °C wordt het rubber hard en broos en daarnaast is het profiel niet geschikt voor sneeuw of ijs.

 

Winterbanden

Winterbanden bieden uitstekende tractie op wegen die zijn bedekt met sneeuw en ijs, en op natte wegen bij lage temperaturen.

Een winterband heeft lamellen, d.w.z. kleine, scherpe inkepingen in de profielblokken die nodig zijn voor winterprestaties. De lamellen vervormen het profielblok en creëren scherpe randen die in de sneeuw bijten. Naast lamellen hebben de winterbanden ook meer open groeven in het loopvlak voor meer grip in de sneeuw. Groeven zijn ideaal om water en sneeuw af te voeren van het pad van de auto en het risico op aquaplaning te verminderen.

Het loopvlak van een winterband is samengesteld uit polymeren die ook bij zeer lage temperaturen zacht blijven, zodat het loopvlak niet verhardt wanneer de temperatuur onder de 7 °C daalt. Dit helpt de lamellen dus ook bij hun taak. Op deze manier blijft de band soepel en flexibel in koude klimaten, wordt de remweg verkort en verbetert de wegligging.

 

Banden voor alle seizoenen

Allseason-banden combineren de eigenschappen van zowel zomer- als winterbanden in één hybride oplossing die de voordelen van beide opties biedt. Allseason-banden kunnen een interessant alternatief zijn voor bestuurders die in gebieden met milde winters wonen. Allseason-banden bieden een grote veiligheid en uitstekende prestaties. Daarnaast kunnen bestuurders tijd, geld en moeite besparen omdat ze hun banden niet elk seizoen hoeven te verwisselen. Zomer- en winterbanden zijn echter speciaal aangepast aan de betreffende omstandigheden. 

Vredestein

Ontvang ons laatste nieuws en updates