BANDENOPSLAG ZOMER- EN WINTERBANDEN

De levensduur en prestaties van banden kunnen worden verhoogd door de banden op de juiste manier te behandelen en te bewaren wanneer ze niet in gebruik zijn.

Vredestein Tyre Academy aflevering 7: Bandenopslag

 

Als de banden niet goed worden opgeslagen kunnen de fysieke eigenschappen van de band veranderen. Dit heeft een negatief effect op de buitenkant en prestaties van de banden. Daarom is het van groot belang dat iedereen op de hoogte is van de juiste opslag van de banden.

  • Als de banden op de velgen zitten, kunnen ze het beste liggend bewaard worden. De bandenspanning dient verlaagd te worden naar 1,0 bar.
  • Als de banden niet meer op velg zitten, kunnen ze het beste staand (verticaal) of plat (horizontaal) op elkaar neergelegd worden.
  • Bij het wisselen van de opgeslagen banden moeten de banden eerst gecontroleerd worden op eventuele schade, of de band niet versleten is en dient er gekeken te worden naar de profieldiepte.

 

Het is raadzaam om ze voordat ze in opslag gaan goed schoon te maken met water om eventuele zout – en steenresten te verwijderen. Laat ze daarna goed drogen. De banden kunnen het best bewaard worden in een koele, bij voorkeur geventileerde omgeving waar geen direct daglicht is. Ze moeten niet opgeslagen worden in de buurt van elektronische apparaten die ozon afgeven zoals lasapparatuur, transformatoren, elektromotoren etc. Bovendien mogen ze op geen enkele wijze in aanraking komen met chemicaliën, oplosmiddelen, smeermiddelen en olieproducten. Deze kunnen de rubberlaag aantasten en daardoor de levensduur verkorten.

Vredestein

Ontvang ons laatste nieuws en updates