ONDERHOUDTIPS VOOR BANDEN TIJDENS OOGSTSEIZOEN

Het oogstseizoen en het planten van wintertarwe (en andere producten) zijn in volle gang en het laatste waar een boer zich mee bezig wil houden is defecte apparatuur. Langdurige en kostbare vertragingen kunnen leiden tot een ramp als de banden van een maaidorser of tractor van onvoldoende kwaliteit zijn.

Gelukkig zijn er een paar dingen die u kunt doen om dit te voorkomen. U kunt de banden regelmatig controleren op beschadigingen zoals insnijdingen, scheuren of verdikkingen. Het is goed om de gewoonte te ontwikkelen de zijwanden en het hielgebied bij de velg te controleren. Op hellingen wordt enorme druk uitgeoefend op de hiel en wang van de banden van oogstapparatuur. Door regelmatig te controleren wordt eventuele schade zo vroeg mogelijk opgemerkt.

CONTROLEER DE BANDEN VAN LANDBOUWAPPARATUUR REGELMATIG

Controleer de voor- en achterbanden regelmatig. Het is gemakkelijk om aan te nemen dat de achterbanden ook in orde zijn, als de voorbanden in goede staat verkeren. De achterbanden moeten net zo vaak worden gecontroleerd als de voorbanden. Als een maaidorser enige tijd niet wordt gebruikt, moeten de banden buiten direct zonlicht worden opgeborgen zonder dat het gewicht van het voertuig erop rust. Platte plekken kunnen leiden tot verminderde karkasintegriteit, wat voor problemen kan zorgen tijdens onderhoud. Opmerking: vanwege de verzekering dient u ervoor te zorgen dat het voertuig snel kan worden verplaatst in geval van brand in het gebouw.

Neem bij twijfel contact op met de bandenfabrikant voor richtlijnen voor het opbergen van banden en wielen.

PAS UW RIJSTIL AAN

Accelereer langzaam en rem geleidelijk om de levensduur van de banden te maximaliseren. Het klinkt nogal vanzelfsprekend, maar het kan echt helpen de levensduur van de banden te verlengen, zodat u ze langer kunt gebruiken.

Vermijd zo mogelijk kuilen, stoepranden en rommel op de weg. Obstakels tijdens het rijden of zware schokken kunnen ernstige gevolgen hebben voor de banden. De gevolgen zijn niet altijd onmiddellijk zichtbaar, maar hebben wel invloed op de efficiëntie en betrouwbaarheid van het voertuig tijdens het oogstseizoen. 

DE JUISTE BAND KIEZEN

In een latere blog zullen we hier verder op ingaan, maar we verdelen landbouw(apparatuur) in vijf categorieën. Klik op de categorieën om ons assortiment te bekijken.

Het is belangrijk maar lastig om de juiste band voor een toepassing te kiezen, omdat landbouw verschilt op basis van geografie en toepassing. Houd er altijd rekening mee dat banden zijn ontworpen voor specifieke werkzaamheden en voertuigen. Er moet extra aandacht worden besteed aan de indicatoren voor de belasting en snelheid, en aan de aanbevolen toepassing; een keuze is niet alleen gebaseerd op loopvlak of maat, omdat het karkasontwerp ook is ontworpen voor de beoogde toepassing.

Landbouwgewas, bodemgesteldheid, transport en seizoenen spelen allemaal een rol: smalle banden zijn ontworpen voor het rijden tussen gewassen (en worden vaak aangeduid als rijgewasbanden), terwijl bredere flotation-banden zijn ontworpen om bodemdruk en slippen te verminderen en de bodemstructuur te beschermen.

Om schade aan velden te voorkomen, worden banden met een groot contactoppervlak en lage spanning gebruikt, omdat ze voor minder oppervlaktespanning op het veld of gazon zorgen.  Houd er altijd rekening mee dat de lucht in de band het gewicht draagt. Controleer daarom het bedrijfsgewicht, de rijsnelheid en de door de fabrikant aanbevolen bandenspanning.

Vredestein heeft een hoogwaardig assortiment banden dat erg veelzijdig is, speciaal ontworpen voor specifieke landbouwtoepassingen en speciale voertuigen. Bekijk het assortiment banden voor landbouwtoepassingen en neem contact op met onze landbouwspecialist voor meer informatie.

Vredestein

Ontvang ons laatste nieuws en updates