Fietsbanden gemaakt van rubber uit paardenbloemen

Vredestein is altijd op zoek naar innovatie en duurzame oplossingen, om nieuwe impulsen te geven aan hun producten. De Fortezza Flower Power is daar een goed voorbeeld van: het resultaat van een samenwerkingsverband met de Wageningen University & Research (WUR) onder de naam Drive4EU, medegefinancierd door de Europese Unie. Samen ontwikkelden we een band die is gemaakt van rubber dat wordt gewonnen uit de wortels van paardenbloemen. De betrokkenheid van Vredestein illustreert het belang dat het bedrijf hecht aan duurzaamheid en innovatie.

Vredestein Fortezza Flower Power 

Dit unieke product is de eerste fietsband ter wereld die is gemaakt van natuurrubber dat gewonnen wordt uit de wortels van de Russische paardenbloem (Taraxacum kok-saghyz of TKS). De band kreeg daarom de naam Flower Power (Fortezza is de succesvolle lijn racefietsbanden van Vredestein). Deze in gelimiteerde oplage geproduceerde serie banden is gemaakt van rubber dat gewonnen wordt uit bloemen die in Nederland geteeld en geoogst worden.

De speciale rubbersamenstelling van het Fortezza Flower Power-prototype zorgt voor een betere grip dan traditionele compounds en voor betere prestaties. Dit houdt rechtstreeks verband met de hogere concentratie natuurlijke hars in deze bijzondere variant van natuurrubber. De procedure om het natuurrubber terug te winnen is een kostbaar en tijdrovend proces en momenteel wordt onderzocht of deze band in de toekomst in massaproductie kan worden genomen. 

Tijdens de afgelopen Eurobike, 's werelds grootste en meest prestigieuze internationale fietsbeurs, is de Vredestein Flower Power bekroond met een Eurobike Innovation Award. We zijn trots op het eindresultaat en op deze erkenning voor dit bijzondere project.

Ontvang de nieuwste aanbiedingen